Escape box – Hva er det ikke...?

Escape box – Hva er det ikke...?

Ofte kan man lære mye om et emnet ved å se nærmere på hva det ikke er. Ta sorte hull som eksempel! Vi kan si at det ikke er naturlover der. Eller du har kanskje hørt noen si: ”Hun / han  var i alle fall ikke blid”

I dette innlegget skal jeg fortelle deg hva escape-box ikke er, og til slutt vil jeg legge frem et eksempel. Forhåpentligvis finner vi også ut hva escape-box faktisk er.

Men først skal du få delta litt! Kryss av for hva du tror escape-boxer!

Gratulerer svaret er korrekt!
Det er ikke riktig. Vennligst forsøk igjen!

OK, nå som vi i hovedsak har sett litt på hva denne morsomme lille boksen ikke er, kan vi begynne å nærme oss hva det er. Dersom du har gjort hjemmeleksene dine skal du allerede ha gjettet det riktige svaret ovenfor, så la oss gå videre med det i minnet.

Hva er escape-box?

Et spill der deltakerne må bruke kløkt, logikk og kreativitet for å løse oppgaver som vil hjelpe de å dekode hele gåten i boksen. Når boksen er åpnet er spillet ferdig. Som oftest har spillet en begrensning på 60 minutter.

Så er spørsmålet: Hvordan oppstod dette konseptet? Begrepet har oppstått i nyere tid og er et slags utspring fra konseptet med  escape-rom. Under kan du få et godt visuelt inntrykk av hva escape-box er.

Escape-box versus escape rom?

Hvorfor skal man spillet escape-box, spør du kanskje? I et escape-rom må du både bruke fysiske og psykiske ferdigheter. I tillegg opererer man i et virkelig rom. Er ikke det mye bedre?

Vel, det kommer litt an på…For en bedrift kan det være slik at man ikke har all verdens tid å rutte med. Fordelen med escape-box er nemlig at det gjerne arrangeres i bedriftens egne lokaler. Da har man mulighet til en rask session med teambuilding-aktiviteter som kan gjøres så kort som to timer.

For det andre rommer escape-box mange spillere samtidig. Dette er ikke bare tidsbesparende, men også en fordel i forhold til at det er mer engasjerende at alle kan delta samtidig.

Et tredje argument er at det er billigere, og hvis man er mange personer kan man fort spare noen tusenlapper på å velge escape-box istedenfor escape-rom.

Også er det jo som med alt annet: Noen liker sjokolade og andre liker vanilje. Med escape-box får du muligheten til å fokusere på det logiske ettersom det har mye mindre oppgaver som krever fysiske ferdigheter.

En annen stor fordel med escape-box-spill er at de ikke er så dominerende. Det vil si at man lettere kan kombinere det med andre aktiviteter sammenlignet med escape-rom. Eksempelvis kan man ha et skreddersydd spill som passer til et seminar man planlegger å arrangere etter spillet.

Når alt dette er sagt, er det likevel viktig å få frem at escape-rom for mange oppfattes som et bedre alternativ. Dette kan være både fordi man har et tredimensjonalt rom å bevege seg i, samtidig som det utfordrer oss til å tenke både logisk, utforskende, kreativt og analyserende.

Hvem er escape-box for?

Spillet er konstruert med tanke på å tune in på bedrifters behov for en fleksibel løsning på underholdning og teambuilding-aktiviteter. Likevel er det også vanlig å bruke spillet på bursdagsfester, utdrikningslag, eller rett og slett ”på by’n med gutta”. Mulighetene er mange.

Som jeg var inne på tidligere er det også den perfekte løsningen hvis man har dårlig tid eller vil kombinere det med noe annet, som for eksempel et seminar.

Hva slags utfordring gir escape-box?

Hvis spillet er klekka ut på smart en måte, vil de forskjellige gåtene i spillet være varierte og appellere til forskjellige type personligheter slik at samarbeid er nødvendig for å lykkes. Det finnes mange typer intelligens, og en escape-box bør utfordre både språklig, logisk, visuell og kanskje til og med sosial intelligens.

Språklig intelligens: Er du flink til å dekode språk, se sammenhenger i forskjellige tekster, eller kanskje finne skjulte meninger? Dette kan komme godt med i et escape-box spill, og ofte retter oppgavene seg mot denne type intelligens.

Logisk intelligens: Folk med denne egenskapen er kanskje de som får størst utfordring med escape-box-spill. IQ-tester er ofte basert på logisk intelligens. Som eksempler på logisk intelligens kan jeg kanskje trekke frem oversikten over den helhetlige prosessen gruppa går gjennom under spillet: Hvordan henger de forskjellige momentene sammen og settes sammen til svar som hjelper en videre i spillet?

Visuell intelligens: Dette kalles også av og til for spatial intelligens. De med høyt utvikla intelligens av denne typen kan lettere finne sammenhenger i visuell informasjon. I escape-box-spill kan dette komme til nytte om det for eksempel er kart eller diagrammer som skal leses. Sjansen er stor for at det i en eller annen sammenheng blir bruk for noen som har en visuell tilnærming til omverdenen.

Sosial intelligens: Hvordan samarbeider du med de andre? Hvordan mottar du de andres ideer? Hvordan kommuniserer du med de andre? Er du for seriøs? For useriøs?

For de som bruker dette spillet til teambuilding-aktiviteter, kan det være bra at rollene man har fra jobben kan legges helt bort. Uavhengig av den posisjonen man har i firmaet, har alle nå de samme mulighetene for å lykkes i spillet. Tror du dette kan føre til at man finner nye kombinasjoner av team som man ikke hadde tenkt på før? Kanskje det også gir deg muligheten til å innse at du har andre former for intelligens enn det du i utgangspunktet hadde trodd…?

Et eksempel på escape-box

Nå som du vet ”alt” om dagens tema, vil jeg presentere en godt utviklet escape-box-spill i Oslo-regionen.

Korean Threat er vårt eget spill som vi introduserte høsten 2018. Siden da har vi opplevd en økende interesse. Her har du muligheten til å være med å finne en løsning på den politiske krisen med Nord-Korea. Oppgaven blir å forhindre 3. Verdenskrig ved å stoppe utskytningen av de koreanske missilene. Dere har 60 minutter på dere.

Det som er kult med dette spillet er at det har oppgaver som er veldig forskjellige, altså oppgaver som utfordrer forskjellig typer intelligens. Dette er en av de tingene som gjør at spillet egner seg veldig for teambuilding-aktiviteter. Man kan nesten si at det er urealistisk at en person skal klare alt dette alene.

Noen av de mindre vanlig oppgavene er opptak som skal lyttes til og kjemiske reaksjoner som skal utløses. Til sammen er det 15 meget varierte og utfordrende oppgaver.

La oss gå enda mer i detaljer. Det er bra med utfordring til de som har språklig intelligens i escape-box-spillet. En ting er at mange av oppgavene i seg selv er skrudd sammen slik at man må bruke språket for å løse den enkelte oppgaven. I tillegg bindes flere av oppgavene sammen ved hjelp av språklige ferdigheter.

Som jeg var inn på i stad, er logisk intelligens den vanligste intelligensen som testes og tøyes i sånne spill, og i dette spillet ser vi også den tendensen.

Når det gjelder den visuelle intelligensen, så er det flere oppgaver som handler om nettopp dette enn man kanskje ville forvente. I tillegg er det en del spatial intelligens som kreves i flere av oppgavene.

Ok, da har vi snart kommet full sirkel med dette lille skrivet. Nettopp derfor vil jeg hoppe tilbake til begynnelsen av det vi startet med her i dag og stille spørsmålet en gang til: Hva er ikke escape-box? Og svart blir: Det er noe du ikke burde gå glipp av.